Kisah ini mungkin kisah saya. Kisah penuh peribadi. Boleh jadi tidak akan sesiapa mengerti. Juga tidak akan ada sesiapa peduli. Masing-masing dalam hidup punya cerita, mengapa mahu baca cerita orang lain? Tidak mengapa, saya cuma akan bercerita kepada yang mahu tahu. Barangkali ada pengajaran, barangkali terdapat sesuatu.~Salsabila Fahim :Tunggu Teduh Dulu: Faisal Tehrani~


Friday, January 29, 2010

Kisah Di Sini

Sudah selesai dua minggu ROS 2. Jadual untuk praktikum minggu depan juga telah saya dapat. Dua-dua subjek sains. Tingkatan 2. 10 waktu. Emmm... cabaran tau! Saya dapat kelas ke-3 dan kedua akhir. Masih tercari-cari kaedah apa yang sesuai .

Sekali fikir ... terdetik juga di hati. Sampai hati pihak sekolah bagi kelas macam itu pada kami. Kami dekat sekolah ini tak dapat ajar kelas depan. Kebanyakan kawan-kawan praktikum sekolah lain dapat mengajar kelas depan.

Agak tertekan. Yang menjadi cabarannya adalah kawalan kelas.

Memang terasa... Mulalah saya fikirkan... kalau lah saya ini... kalaulah saya itu.... Tapi saya cuba rasionalkan balik. Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Setiap yang diamanahkan itu adalah berdasarkan kemampuan kita.

Selain itu ada juga beberapa perkara yang agak luar biasa seperti cikgu akan masuk ke kelas setiap kali guru praktikum masuk mengajar. Ini perintah yang telah ditetapkan. Nak ke tak, kami perlu terima. Sudah semestinya akan kekok. Owh...tidak. Cabaran sungguh!

Banyak lagi cabaran kami. . Owh tidaaaakkkkk!

Alhamdulillah. Pengetua saya baik. GPK 1 juga baik.

Alhamdulillah. Housemate saya sangat membahagiakan. Mujur ada mereka. Penghibur. Sekurang-kurangnya ada juga yang membahagiakan saya di Kuantan. Sangat happy bila di rumah!

Ya Allah permudahkanlah urusan aku di sini....

Thursday, January 28, 2010

Cerita Jumaat Lepas

Pagi Jumaat sebelum ke sekolah.

"Wana. Mas. Petang ini jadikan nak gi Giant. Beli ubat nyamuk bentuk kipas tu."


Pagi Jumaat di sekolah.

" Eah nak ikut. Petang ini kitaorang nak gi shopping," pelawa Kak Nani.

" Boleh juga. Sebab memang nak keluar pun. Nak beli ubat nyamuk. Dah janji dah dengan Mas dan Wana."


Tengah hari Jumaat... bergeraklah 2 buah kereta ke bandar Kuantan. Kereta Kak Nani dan kerata Kak Diha. Bertolak kelaur dari rumah jam 2. Tempat yang dituju Megamall.

Pukul 3 petang.
Pukul 4 petang.
Pukul 5 petang.
Pukul 6 petang.

Bayang ubat nyamuk pun tak nampak. Sebabnya kami masuk Parkson. Kakak-kakak rumah shopping Guess, SK2 dan banyak lagi. Uwaaa... hebat lah akak-akak serumahku....

Lepas itu kami ke Giant.... Pukul 9 malam baru balik rumah.

Hooooyeh! Shopping sakan betul kami. Saya hanya beli kapas muka, marker pen dan ubat nyamuk.


Tuesday, January 26, 2010

Minggu 1 Ros 2

Sudah masuk minggu ke-2 di sekolah... Sudah banyak kelas saya masuk untuk menjadi guru ganti. Kelas depan, kelas tengah, kelas belakang. Selain itu banyak tolong cikgu kat PSS. PSS sekolah ini bertanding peringkat kebangsaan.

Kelas pertama yang saya ganti memberikan kesan mendalam. Sungguh! Bayangkan, saya tiada pengalaman masuk ke kelas. Inilah kali pertama. Masuk pula ke kelas yang budak memang lasak.

Saya masuk-masuk je kelas, hampir separuh daripada pelajar keluar. Saya mula-mula tak kata apa sebab saya ingatkan pelajar yang keluar itu mahu pulang ke kelas mereka setelah tamat matapelajaran yang memerlukan mereka bergabung kelas. Selepas saya tanya, rupanya saya relief untuk waktu kedua dan ketiga untuk matapelajaran KH. Jadinya pelajar yang berlari keluar itu adalah pelajar di bawah kawalan saya.

Apalagi saya pun suruhlah panggil kawan-kawan yang keluar. Apalagi semua yang ada dalam kelas tu keluar ke pintu dan menjerit...

" Hoi, ,masuk lah.... Cikgu suruh masuk!"

Bayangkanlah betapa kuat mereka memekik. Saya yang dalam kelas ini sudah malu dengan cikgu-cikgu kelas sekeliling. Apalagi, saya suruh semua masuk dan suruh ketua saja yang panggil.

Selepas itu cukuplah pelajar saya seramai 22 orang pelajar lelaki kesemuanya.

Macam-macm kisah lagi.... Biasalah sekolah harian biasa.

Kalau dapat kelas depan, sejuk je hati tengok. Semua baik-baiklah. Tekun je buat kerja.

Kalau dapat kelas sebaliknya... Mereka agak nakal. Tapi gelagat mereka ada yang mencuit hati. Taapi control. Mana boleh ketawa... Tak nak bagi muka dulu awal-awal ni, takut nanti waktu praktikum tak dapat control kelas. Jadi muka sentiasa serius kecuali bila ganti kelas tingkatan 3 dan 5 sebab memang tak akan mengajar kelas peperiksaan.
Monday, January 18, 2010

ROS 2

Woow.... Rasanya lama sudah tak update blog. Tak tahu lah kenapa.... mungkin sebab sibuk dan tak ada mood nak menulis. Sedar-sedar dah masuk minggu ke tiga dalam bulan Januari...

Sudah banyak cerita-ceita yang terlepas nak dicatatkan di sini. Baiklah, saya mulakan catatan di sini.

Saya sudah berada di Kuantan. Lebih tepat lagi di rumah sewa saya di Permatang Badak Baru.
Perjalanan dari rumah sewa ke sekolah dengan menaiki kereta lebih kurang 10 minit. Perjalanan pun okaylah sebab tak terlalu sibuk. Di rumah sewa ini saya bersama-sama 7 cikgu praktikum UPSI. 5 pelajar TeSL dan 3 pelajar Fizik. Suasana dan persekitaran rumah pun baik saja. Housemate pun okay dan baik.

Hari ini memulakan hari pertama di sekolah sebagai cikgu pelatih di SMK Tengku Panglima Perang Tengku Muhammad. 9 orang pelajar praktikum UPSI ditempatkan di sekolah ini kali ini. 2 Fizik, 2 English, 2 Pendidikan Khas, 2 Perdagangan dan seorang pendidikan moral. Setakat ini alhamdulillah... semuanya baik sahaja...

Pagi tadi di sekolah rasa agak bosan. Sebab 2 minggu pertama ini kami hanya menjalankan ROS (Rancangan Orientasi Sekolah). 14 minggu selepas itu baru kami praktikum. Mungkin esok dan seterusnya kami akan masuk ke kelas ganti.

Perasaan sekarang ini berdebar dan blur-blur. Takut juga nak mengajar. Tadi dekat bilik guru, cikgu -cikgu banyak pesan supaya tegas dulu mula-mula mengajar.

Baiklah sampai di sini dulu.