Kisah ini mungkin kisah saya. Kisah penuh peribadi. Boleh jadi tidak akan sesiapa mengerti. Juga tidak akan ada sesiapa peduli. Masing-masing dalam hidup punya cerita, mengapa mahu baca cerita orang lain? Tidak mengapa, saya cuma akan bercerita kepada yang mahu tahu. Barangkali ada pengajaran, barangkali terdapat sesuatu.~Salsabila Fahim :Tunggu Teduh Dulu: Faisal Tehrani~


Tuesday, April 27, 2010

23 tahun 1 minggu

"Happy birthday to you.... happy birthday to you.... happy birthday to cikgu Raihah" suara pelajar-pelajar 2 Jujur bergema di dalam kelas mereka pada 21 April tempoh hari. Mereka menyanyikan lagu tersebut sebelum saya melangkah masuk ke kelas mereka untuk mengajar Sains. Segan saya berdiri di luar ketika itu tapi dalam masa yang sama saya terharu dengan mereka. Bersungguh dan kuat sekali nyanyian mereka.

Pada petang itu, semasa pertandingan persahabatan bola tampar di Seri Mahkota, pemain-pemain perempuan bola tampar sekolah yang terdiri daripada 4 org pelajar cina... mengucapkan birthday secara berempat dengan aksi mereka yang comel di tepi gelanggang.

Inilah pengalaman pertama... mendapat ucapan birthday dari anak murid. Tidak kiralah ia ucapan nyanyian ke, aksi comel ke, ucap secara individu ke, ucap walaupun dah terlewat ke.. Terima kasih anak-anak muridku...

Terima kasih juga kepada kawan-kawan dan semua yang mengingati serta wish bithday saya... Thank you :)

Usia saya sudah memasuki 23 tahun. Semakin kurang usia di dunia. Suatu renungan yang kadang-kadang saya lupa untuk memikirkannya. Lagi-lagi bila keadaan sibuk begini.

'Bekerja umpama hidup seribu tahun lagi, beramal umpama nak mati seketika nanti'


"Dan orang-orang yang beriman serta beramal soleh, Kami akan masukkan mereka ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya. Mereka beroleh dalam syurga itu pasangan-pasangan, isteri-isteri yang suci bersih, serta Kami masukkan mereka ke tempat yang teduh yang sentiasa dinaungi."
Maksud Surah An-Nisa ayat 57
[4:57]


Tuesday, April 20, 2010

Observation-2

Pengalaman observe kali ke 2 ini sungguh beharga. Kali ini saya tidak melakukan eksperimen seperti observation yang pertama. Tapi masih kelas yang sama iaitu 2 Jujur.

Tajuk yang saya ajar hari ini adalah subtopik 4.2 Interactions Between Living Organisms. Jadi saya sediakan aktiviti untuk dilakukan pelajar.
Sebelum sesi kelas bermula lagi saya sudah ke kelas 2 Jujur. Minta izin dengan cikgu waktu sebelumnya kebenaran untuk keluar awal lima minit. Macam-macam pelajar tanya kepada saya.

Cikgu, pakcik tu datang lagi ker?
Bukan pakcik, itu pensyarah saya, panggil Dr.

Cikgu Dr. Sheikh Muzafar ke datang?
Haish~~~ kamu ini.


Bermacam-macam lagi pertanyaan mereka. Saya abaikan sahaja. Saya terus bergerak ke makmal. Berdebar sudah waktu ini.

Sesi pengajaran saya mulakan dengan baik. Cukup sekadar gambar sebagai set induksi. Stimulate students idea by shown 2 pictures. Tanya pelajar apa yang mereka faham daripada gambar.

Baiklah pelajar... kita tengok interaksi simbiosis. Simbiosis terbahagi kepada tiga. Saya terangkan yang pertama dulu. Okay interaksi apa yang pertama?

Mutualisme...

Betul. Mutualisme is interaction between 2 organisms which both of the organism will get benefit. Dalam bahasa melayunya, mutualisma ialah interaksi antara 2 organisma di mana kedua-dua organisma yang berinteraksi itu mendapat untung.

Cikgu..... interaksi tu macam mana?

Interaksi tu macam hubungan.

Contohnya disini... sea anemone and hermit crab. Sea anemone get free transportation while hermit crab get protection.... bla... bla...bla.

Ok, jadi sea anemone dan hermit crab kita panggil dia hubungan apa?

Hubungan bersetubuh cikgu.

Ya Allah .... saya tak ajar kamu itu. Kamu ni.... Sea anemone & hermit crab interaksi mutualisme... bla...bla..bla. (panas sungguh saya masa ini).


Saya pun terus mengajar... Macam-macam perangai yang mereka lakukan. Saya bersabar... Saya bersyukur.... Masih lagi terkawal walaupun mereka melakukan pelbagai aksi.

Saya pun teruskan pengajaran ke bahagia aktiviti. Aktivitinya ialah Jigsaw Puzzle. Saya cuba memudahkan sedayanya sesuai dengan kebolehan pelajar. Tengah-tengah buat aktiviti. Saya pun bertanyakan kepada pelajar dalam satu kumpulan yang dalam masa yang sama Dr. Bakar juga sedang berada di kumpulan tersebut...

Okay , interaksi apa yang dilakukan ni? ..... hubugan ape ni?

Hubungan sulit cikgu!

Hubungan sulit ke tu? Itu kamu dah nampak.... bukan hubungan sulit lagi lah... (haish~~~ budak2 ni... memang sengaja nak wat aku marah!)


Bla...bla...bla... habislah 2 wktu mengajar.

:: Saya sangat penat. Semalam saya keluar rumah pukul 7 a.m hingga 7 p.m. sebab ada perlawanan persahabatan bola tampar perempuan selepas waktu sekolah di Sri Mahkota. Balik sudah malam bertungkus lumus menyiapkan apa yang patut::

:: Hari ini juga masih penat. Lepas Dr. Bakar observe, saya bekejar-kejar solat zohor dan bergerak untuk perlawanan persahabatan bola tampar lelaki. Sampai rumah pukul 8 malam::

Sunday, April 18, 2010

Pendakian Bukit Pelindung


Hari ini saya bangun pagi dengan berkobar-kobar nak siapkan lesson plan. Selasa ini Dr. Bakar nak datang untuk observation kedua.

Semalam seharian kepenatan balik mendaki Bukit Pelindung. Saya menjadi cikgu pembimbing untuk bola tampar yang pernah saya ceritakan kenakalan mereka. Seramai 2 orang guru pembimbing dan 10 orang pelajar permainan bola tampar saja yang boleh dibawa.Seawal 7 pagi dah keluar rumah nak ke sekolah. Sampai je sekolah berkumpul dan naik bas. Saya naik bas old skool ... hahaha.. fresh air. Ada 4 bas semua sekali.

Dalam 7.45 bas pun bergerak ke arah Tok Sera. Kami pun mula mendaki dalam kul 8 lebih kalau tak silap saya. Pendakian bermula dengan melalui jalan bertar dengan kecuraman lebih kurang 60 darjah. Mula-mula jalan dengan Kak Nani, tengah-tengah naik bukit tu saya dah tinggalkan Kak Nani dan Kak Zita di belakang dan saya mendaki dengan 2 anak murid bola tampar, Aiman dan Haziq dan seorang anak cikgu Khoo yang berusia lebih kurang 5 tahun yang sangat tembam.

Anak cikgu Khoo ini kalau bercakap dia akan berbahasa inggeris. Lawaklah bila saya mendengar Aiman atau pun Haziq menjawab soalan budak kecil itu. Berderai-derai peluh si kecil itu dan nampak dia sangat letih. Dan dia hanya nak pegang tangan Aiman jer semasa mendaki. Tangan orang lain dia tak mahu. Jadi saya tukang bawa beg dan air botolnya yang besar itu untuk mengurangkan bebannya.

Haziq dan Aiman yang memegang si kecil.
Aiman ini pelajar pendidikan khas inklusif. Slow learner student. Tapi hebat main bola tampar.

"We re climbing this mountain. How we want to go down?" Si kecik bertanya.

"We will rolling-rolling." Aiman jawab dengan slumber.

Hahahah. Kamu ni Aiman...

Kamu semua yang mendaki tersalah jalan sebab menaiki tempat pencawang telefon. Terpaksa pusing balik dan menyelusuri denai-denai kecil.

Semasa di denai ini , saya mendaki bersama Kak Nani balik. Aiman dan budak kecil itu sudah di depan bersama botol airnya yang besar. Beg masih pada saya. Kali ini saya menjadi cikgu yang menjaga di bahagian belakang. Juga bersama beberapa orang pelajar bola tampar. Dila, Hazman, Darwisy, Haziq dan Syafiq. Kena ada juga cikgu di bahagian belakang. Bukan apa... faham-faham je lah budak laki ni. Mereka kan suka mengeluarkan asap...

Tak lama lepas itu Haziq sudah menjadi pendukung anak Cikgu apa entah... saya tak ingat nama. Anaknya kecil dalam 2 tahun setengah kot. Pendaki paling muda... heheh.

Haziq yang mendukung si comel.

Dalam pukul 10.30 kami telah selesai mendaki. Kami turun di Telok Cempedak. Inilah kali pertama saya mendaki .... hahaha.

Suatu benda yang saya bangga dengan budak bola tampar ni. Walaupun pada mulanya nama-nama mereka diragui untuk turut serta sebab kenakalannya. Tapi akhirnya kamu semua banyak tolong cikgu-cikgu. Tolong bawakkan anak-anak cikgu. Bagus....

Dalam perjalanan pulang.Suatu benda yang saya terkenagkan... kalau dulu saya yang dijaga... sekarang saya yang menjadi penjaga... huhu... dah lain peranan.Monday, April 12, 2010

Sibuk-----sibuk-----sibuk----

Haih.... dah bersawang dah blog ni... Sibuk3x. Apa boleh buat ... masih dalam praktikum. Kadang-kadang banyak cerita dalam kepala yang nak dicoretkan di dalam blog ni lebih-lebih lagi kisah anak-anak muridku. Tapi masa itu tak ada. Lenyap lah cerita itu tanpa dicoretkan.

Sudah tiga kali hujung minggu saya di sekolah. Yang pertama ada hari PIBG. Minggu yang kedua ada Minggu Pengurusan Koko yang saya bertindak sebagai fasilitator. Dan yang terbaru minggu ketiga ada Kem Pengakap meskipun saya seorang guru Pamdu Puteri tapi atas nama cikgu praktikum maka ia wajib. Hujung minggu ini saya akn mendaki Bukit Pelindung bersama anak murid bola tampar saya. Dan 2 minggu lagi mungkin saya kena menyertai Perkemahan Pendidikan Khas. Sibuk.....sibuk.

Pengurusan KokoUntuk aktiviti koko, saya diberi menjadi guru untuk Pandu Puteri, Seni Budaya dan Bola Tampar. Ketiga-tiga itu bukan bidang saya. Antara ketiga-tiga itu saya paling aktif dalam bola tampar meskipun saya manusia paling naif di gelanggang bola tampar. Pasukan bola tampar sekolah ini agak aktif. Pelajar akan menjalani latihan setiap hari dan saya ditugaskan menjaga pelajar pada hari Isnin. Pelajar-pelajar akan dilatih oleh coach khas mereka yang merupakan bapa kepada pelajar sekolah ini.

Mula-mula jaga pelajar bola tampar dulu, saya diam saja di tepi court sambil tengok mereka berlatih. Lama-kelamaan ada juga pelajar yang berani bertegur, mengusik, perli, gurau dan mengenakan saya. Majoriti pelajar bola tampar ini bermasalah kerana guru pembimbing dulu iaitu Cikgu Fatimah merupakan cikgu disiplin yang berjaya menarik minat pelajar-pelajar ini ke arah sukan. Faham-faham je lah budak nakal ni macam mana kan.

Rentetan kisah saya dan bola tampar.
~Sedih dapat tahu dapat jadi guru bola tampar.
~Redha kena jaga setiap petang Isnin.
~Datang setiap pettang Isnin dengan muka toye.
~Pelajar bola tampar dikaitkan dengan masalah semburan pemadam api ke kolam ikan.
~Pelajar bola tampar berselisih faham antara mereka atas perkara yang dikaitkan.
~Pelajar-pelajar berselisih faham menceritakan masalah. Seorang demi seorang pada waktu yang berbeza. Ada yang panas baran, ada yang selenga, ada yang nak selamatkan diri. Aku dengar saja.
~Saya yang tak da pengalaman menjadi kaunselor memberi nasihat apa yang patut dengan niat untuk mendamaikan mereka. Nasihat ala poyo-poyo.
~Sering diminta pelajar untuk datang ke sesi latihan mereka pada waktu petang sebagai guru bertugas meskipun bukan hari Isnin.
~Atas rasa ihsan, merelakan diri datang apabila diminta meskipun pada pagi Ahad.


Sekarang saya semakin rapat dengan pelajar bola tampar. Akan datang saya akn ceritakan pengalaman-pengalaman sepanjang jaga budak-budak yang agak nakal ini.