Kisah ini mungkin kisah saya. Kisah penuh peribadi. Boleh jadi tidak akan sesiapa mengerti. Juga tidak akan ada sesiapa peduli. Masing-masing dalam hidup punya cerita, mengapa mahu baca cerita orang lain? Tidak mengapa, saya cuma akan bercerita kepada yang mahu tahu. Barangkali ada pengajaran, barangkali terdapat sesuatu.~Salsabila Fahim :Tunggu Teduh Dulu: Faisal Tehrani~


Friday, January 28, 2011

Negatif ........

12 hari blog ni tak di 'update' dan tak dijengah. Huhu. Sibuk. Sungguh. Tetekan. Kemurungan. Hoho... horlicks! Sedapnya horlicks ais... hahaha da mula ngarut.

Sedikit kemurungan sejak akhir-akhir ini. Tertekan dengan kerja yang saya rasa beratur menunggu masa untuk disiapkan. Kadang-kadang saya terfikir, lambat sangat ke saya buat kerja... sampai rasa macam tak cukup masa. Kalau lepas waktu sekolah tu, saya stay back. Sedar-sedar je dah pukul 5. Tengok berlambak lagi kerja tak siap. Lesson plan tak siap. Buku tak habis tanda. Urusan buku teks, SMM, kehadiran. Tu tak termasuk kerja PBS dan Sivik. Alhamdulillah, Kak Dayah banyak tolong. Kebetulan Kak Dayah dan saya banyak benda kena buat bersama. Sebab saya dan Kak Dayah S/U PBS dn Kak Dayah KP Sivik dan saya penolongnya. Jadi saya sangat-sangat berterima kasih kepada Kak Dayah :) Kak Dayah bukan setakat tolong tentang PBS dan Sivik sahaja...semua yang ditanya, Kak Dayah memang bersungguh-sungguh terang dan bantu.


Sedikit rasa sedih bila mengajar sivik. Huhu.. sebab sivik saya kena ajar kelas ke 7 dan 9. Dan kebanyakannya tak faham bahasa melayu dan tiada seorang pun pelajar melayu dalam kelas itu. Jadi saya rasa macam 'oh sampai ke tak apa yang saya ajar'. Suruh baca pun tersangkut-sangkut setiap perkataan. Itu baru suruh baca, tak tahulah mereka faham atau tak apa yang dibaca. Akhirnya saya rasa macam 'tak terkata'...... Sedih. Arghh! Tertekan!

Bab disiplin pula. Huuh... menguji kesabaran dan melatih vokal. Rasanya sebulan jadi cikgu betul ni, suara saya yang memang kuat ni dah pecah... hahaha:) Mana dengan yang tidur, yang tak reti duduk diam, yang bercakap tak berhenti. Yang tak bawa buku teks, yang tak siap modul, yang buku latihan hilang. Yang tak nak bawa balik buku pun ada. Mula-mula saya pun tak faham, kenapa setiap kali habis kelas pelajar mesti tanya nak hantar buku ke tak. Rupanya mereka tak suka bawa balik modul dan buku latihan balik sebab beg berat. Padahal ringan je pun modul tu. Tapi sebagai cikgu yang memahami... saya kutip jugalah modul . Jadi meja saya dipenuhi modul. Tapi ada juga kebaikannya modul mereka tak hilang dan tak akan tertinggal di rumah.


Sedikit rasa down bila pihak atasan ada bagi tahu pelajar komen cikgu guna bahasa melayu. Aku dan Ayu sama-sama kecut perut. Masalahnya saya dwibahasa. Mungkin mereka rasa saya banyak berbahasa melayu dan saya pula rasa saya dah cuba banyakkan bahasa inggeris. Mungkin bagi saya banyak sebab masa praktikum dulu isu itu tak timbul sebab pelajar saya semua melayu. Berbeza sekarang... Kesannya.... hari ni saya tibai fully english dekat kelas saya kelas yang ke-10. Habis je saya ngajar tentang human blood.... pelajar saya cakap... "Cikgu cakapa bahasa melayu lah... tak fahamlah english". Huhuh... lepas itu saya ulang balik dalam bm. Gggrrrr! Sabar je lah!

Terlalu berat saya rasa... Akhirnya mencetuskan sebuah perbualan .

Ayu: Aku rasa macam tak lama je aku kerja. Macaam tak serasi lah.
Saya: Betul lah Ayu. Aku pun rasa mcam tu...
Ayu: Kau pun macam aku jugak ke?
Saya: A..ah. Entahlah Ayu. Sekali fikir nak sambung belajar lagi. Sekali fikir aku nak duduk rumah je. Hahaha. Apalah aku ni kan...
Ayu: Tak lah Rai. Aku pun sama. Aku pun suka duduk rumah.
Saya: Aku pun percaya perempuan boleh main peranan besar bila duduk rumah.
Ayu: Aku pun nak duduk rumah..tapi.... kalau suami aku kaya la. Hahaha..
Saya: Hahahaha :))

Bila dah mula bekerja, saya perasan .... 6.30 am keluar rumah, 5.30 pm baru saya sampai rumah. Malam pun kadang-kadang siapkan apa yang patut. Saya rasa sibuk dan saya berharap saya semakin dapat menserasikan diri saya. Dan saya berharap saya dapat belajar dengan cepat supaya semkin cekap melaksanakan tugas seterusnya tidak mengambil masa yang lama untuk sesuatu kerja. Saya berharap saya dapat melaksanakan tugas sebaiknya...

Sebelum Ayu keluar dari kereta tadi, saya cakap dengan Ayu.... "Sekarang aku boleh faham kenapa ada sesetnagah orang boleh pergi office jam 8 pagi dan balik rumah lewat malam".


Allah yang menjadikan malam untuk kamu supaya kamu berehat padanya, dan menjadikan siang terang-benderang (supaya kamu berusaha). Sesungguhnya Allah sentiasa melimpah-limpah kurniaNya kepada manusia seluruhnya, akan tetapi kebanyakan manusia tidak bersyukur.
[Maksud Ayat 61 Surah Ghafir]
[40:61]

Sunday, January 16, 2011

Cover

Kisah 1
Pelajar:Cikgu saya mahu pergi tandas.
Saya: Tak boleh.
Pelajar: Boleh lah cikgu. Cikgu cantik hari ini.
Saya: Saya memang hari-hari cantik.
Pelajar: Cikgu, boleh maa....
Saya: Duduk!
Sambil meneruskan pengajaran. Tetiba pelajar tadi berlari terus keluar kelas. 5 minit kemudian pelajar itu balik semula.
Pelajar: Cikgu, sorry... saya sudah tak tahan maa... Macam mahu pecah.
Saya: Okay.
Sambil pandang whiteboard pura-pura nak menulis tapi sebenarnya cover nak ketawa. Kesian dan kelakar bila dengar pelajar guna perkataan yang salah.Kisah 2:
Sewaktu saya relief kelas. Kebetulan cikgu yang tak datang tu bagi kerja matematik tambahan.
Pelajar: Cikgu tak nak buat boleh tak?
Saya: Tak boleh. Buat sekarang. Nanti habis masa kena hantar.
Pelajar: Tak tahu buat lorh...
Saya: Boleh tanya saya, jangan bagi alasan.
Saya menjawab dengan yakin.. haha... pdhal dah lama tinggalkan add math. Beberapa kali soalan pelajar dapat saya jawab dan akhirnya bila sampai part yang saya rasa memang dah tak de dalam kepala otak saya, tetiba pelajar tu tanya.
Pelajar: Cikgu, ini macam mana? Saya tak tahu.
Saya: Emm... saya dah tak ingat la.
Pelajar: Haiyaa... apala cikgu ini!
Saya: Saya cikgu sains bukan cikgu math. [haha... alasan utk cover]Cover! Huhu... dan baru-baru ini baca blog seorang bekas pelajar. Ini linknya : sini. Saya setuju dengan pelajar saya. Ini kisah bila cikgu tegur pelajar, tapi cikgu sendiri tak lakukannya. Macam mana nak berlaku pendidikan melalui teladan. Huhu... Sebenarnya perasaan dan masalah yang sama saya hadapi masa sekolah dulu. Cuma bezanya pelajar saya lebih berani bersuara walaupun hanya dalam blog. Saya mahu menjadi pendidik yang boleh mendidik melalu teladan.


Saturday, January 8, 2011

Dunia baru...

Dunia baru. Alam baru. Suasana baru. Persekitaran baru. Orang baru. Semuanya menuntut saya menjadi pelajar.

Seminggu pertama yang saya rasa cukup memenatkan tapi saya gembira. Saya sukakan kesibukan kerana saya berasa dengan kesibukan hidup saya lebih bermakna ~_~.

Saya bukanlah seorang yang pendiam, bukan juga seorang yang peramah. Saya harap dengan sikap saya yang tak banyak cakap ini tak digelar sombong. Setiap cikgu yang saya terserempak, saya rasa cukuplah sekadar sebuah senyuman. Tanda salam persaudaraan dan hormat. Tadi, ada juga cikgu cakap saya pendiam sangat. Huhu... Saya sentiasa mencuba untuk jadi peramah. Namun, ssentiasa gagal dan canggung. Jadi saya rasa lebih baik diam :)

Suasana di sekolah baru ini, jauh berbeza dengan sekolah praktikum dulu. 80 % pelajarnya berbangsa Cina. Masuk ke kelas adalah 3-4 orang pelajar Melayu. Ada juga kelas tanpa pelajar Melayu. Ucapan salam juga diganti dengan selamat sejahtera dan tanpa bacaan doa. Mengajar juga suatu cabaran. Mengajar Sains saya lebihkan penggunaan bahasa inggeris berselang seli bahasa melayu dan sangat banyak analogi yang saya perlukan untuk memahamkan pelajar. Pendidikan Moral dan juga Pendidikan Sivik saya mengajar dwibahasa. Sungguhpun begitu, masih ramai yang tak faham... akhirnya apa yang saya mampu ungkapkan.... "When you return home, find this word in your mandarin dictionary". Itu peneyelesaiaan terakhir. Kalaulah saya boleh berbahasa mandarin.... Kadang-kadang saya rasa kelakar juga bila perkataan yang senang pun mereka tak tahu. Tapi, itulah kenyataan... Apa yang menariknya pelajar Cina ni, kalau yang hormat memang sangat menghormati guru. Saya suka tengok fesyen rambut mereka , tak kiralah pelajar lelaki mahupun perempuan [poyo!]. Selain itu saya suka tengok beg-beg mereka yang cantik [poyo juga!] Juga sesetengah mereka yang berwajah korea [lagi poyo!].

Saya memegang kelas 3 Jasa. Mengajar Sains, Moral dan Sivik. Jadi selepas ini, saya akan jadi seorang yang bermoral, bersivik dan berjasa. Hohoho... Saya bersyukur kerana masih dapat mengajar opsyen sains berbanding kawan-kawan lain di sini. Juga bersyukur ditempatkan di sesi pagi walaupun terpaksa keluar rumah seawal jam 6.25 pagi dan berjumpa 18 traffic light sebelum tiba di sekolah :)

Pengalaman mengajar hari pertama. Saya sudah di'observe' oleh pegawai dari JPN. Huhu... mahu tak terkejut beruk saya! Sudah semestinya saya yang memang cepat menggelabah ni bertambah gelabah T__T Alhamdulillah... semuanya baik ~_~ Lesson plan memang sudah lengkap untuk hari itu. Huraian sukatan pelajaran, sukatan pelajaran dan rancangan pengajaran tahunan [tak sia-sia saya berhempas pula siapkan hujung minggu lepas] juga turut saya bawa ke kelas. Cuma, kekurangan hari itu marker saya kehabisan dakwat! Ces! Masa tu la dakwat nak kering. Mula-mula saya cover juga dengan menulis di gambarajah struktur sistem respiratori di kertas mahjung yang saya lukis. Namun akhirnya saya terpaksa tulis di papan putih. Nasib baik nazir tu cakap, "Tak apa, awak pergi pejabat ambil marker. Ini 2 masa." Fuuh.... saya tak turun pejabat pun. Minta dengan cikgu kelas sebelah. Hoho... Pengajaran paling baik ~_~ Habis je kelas berjumpa dengan cikgu-cikgu lain. Ramai yang bertanya...saya cakap everything okay, cuma marker buat silap...hahaha... salahkan marker =P Terus Encik Is dekat pejabat bagi marker dan duster. Mana taknya marker tak ada dakwat. Saya pakai marker zaman praktikum :D Saya memang terlupa bab marker... hanya teringat BBM saja masa nak masuk kelas.

Saya masih dalam keadaan menyesuaikan diri dengan persekitaran baru. Tidur seawal mungkin, bangun juga awal. 6.25 saya sudah berada dalam kereta. Tepat jam 7 sampai sekolah. Kalau saya bergerak 6.30, saya akan sampai sekolah jam 7.10 kerana kelewatan lima minit turut mempengruhi bilangan kereta di jalan raya. Sekolah masuk 7.15. dan hanya dibenarkan pulang jam 2. Kebiasaannya jam 3.30 baru pulang. Sampai rumah pukul 4 lebih sudah kepenatan T__T Malam pula menyiapkan apa yang patut untuk mengajar keesokan harinya. Begitulah... sebab itu saya ada alasan kukuh tak dapat update blog kesayangan saya ini. Hari ini lepaskan rindu di blog kesayangan ini :D