Kisah ini mungkin kisah saya. Kisah penuh peribadi. Boleh jadi tidak akan sesiapa mengerti. Juga tidak akan ada sesiapa peduli. Masing-masing dalam hidup punya cerita, mengapa mahu baca cerita orang lain? Tidak mengapa, saya cuma akan bercerita kepada yang mahu tahu. Barangkali ada pengajaran, barangkali terdapat sesuatu.~Salsabila Fahim :Tunggu Teduh Dulu: Faisal Tehrani~


Sunday, February 13, 2011

Nama & Panggilan


********************

"Which one, cikgu?" tanya salah seorang pelajar kepada saya.

" Haiyyyaaa, this one lah bodoh!" jawab rakannya tadi.

********************


"Woi, burger! Ambil buku kau ni!" ujar seorang pelajar di depan saya.

"Sabarlah, gemuk! Tak nampak ni." balas kawannya tadi.
*****************

Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain; dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik, maka) amatlah buruknya sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah ia beriman. Dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang-orang yang zalim.

Maksud Ayat Surah Alhujurat Ayat 11
[49:11]


********************


"Raihah, nah ambil ni. Ada anak baru untuk awak. ", ujar kak Dayah sambil menghulurkan sekeping kertas biru kecil yang ditulis nama pelajar baru tersebut.

"Ala.. kak. Kalau saya tak nak boleh? " membalas dalam nada bergurau. Saya membaca nama pelajar tersebut. Bukan apa, saya keberatan menerima. Saya tahu ini adalah pelajar yang dibuang sekolah dan telah pergi ke kem sahsiah (tak pasti nama kem ni) dan kembali semula masuk ke sekolah. Kiranya ni memang hebat2 la budak2 ni. Cikgu-cikgu yang lain pun seakan tak menerima pelajar2 yang baru pulang dari kem tersebut.

" Waaa.... kak, orang Jepun ke budak ini?Uniknya nama dia" tanya saya.

" A... ah . budak jepun." jawab Kak Dayah.

" Wah...." dalam nada kagum.

"Laaa.... percaya ke ? Akak gurau je la."Keesokannya saya ke kelas kesayangan saya. Bertanyakan kepada pelajar tentang pelajar baru.

" Mana pelajar baru. T*m*r* K*n Ichi." tanya saya sambil menyebut nama unik tersebut.

" Belum naik lagi cikgu, dia kat bilik kaunseling," jawab pelajar.

" Oooo.. Unik kan nama dia."

" Dia orang jepun lah cikgu."

"Ooooo.... betul lah rupanya dia orang jepun."Pulang ke bilik guru saya terserempak dengan Kak Dayah.

"Kak, betullah budak tu orang jepun."

"Haa... kan betul."

" Tak sabar lah kak saya nak jumpa dia."

"Haih... tengok nama dah jatuh hati."

" Tak lah kak. Cuma teringin nak tengok muka jepun tu. " Saya membalas sambil ketawa. Di dalam hati saya terdetik, takut-takut bila dah mula mengajar nanti saya tak nak tengok muka pelajar tersebut. Itulah kebiasaannya bila berhadapan pelajar nakal. Saya tak sanggup berdepan dengan pelajar nakal.

Wednesday, February 2, 2011

Impian Gaji Pertama

"Fana, cantiklah aku tengok jam *****. Nantilah kalau aku dapat gaji pertama, aim aku nak beli. Jam brand impian aku." Antara dialog sewaktu bersembang-sembang dengan Fana di Tanjung Malim dulu.

Itulah antara impian yang saya simpan sebagai reward untuk diri sendiri suatu ketika dulu. Namun bila sudah dalam istilah 'dewasa' ini, rasanya impian tu dah macam tak relevan lagi.

Tahun lepas saya ada menemani kakak untuk membeli jam. Sambil-sambil itu saya mengintai juga harga jam yang saya minati tu. Emm.. sekali tengok dan mencongak-congak, oh rasanya saya perlu lebih mengutamakan yang lebih utama. Lagipun, jam yang saya pakai sekarang pemberian ayah 3 tahun lepas masih elok dan boleh dipakai. Jam yang banyak berjasa dan sangat lasak. Saya memakai jam 24 jam. Tak kiralah sewaktu membasuh kain ke, berkebun ke atau masa berendam di laut :) Alhamdulillah, jam tu sangat berkhidmat dengan baik untuk saya.

Sesungguhnya Kami telah menempatkan kamu sekalian di muka bumi dan Kami adakan bagimu di muka bumi (sumber) penghidupan. Amat sedikitlah kamu bersyukur.
Maksud Surah Al-A'raf Ayat 10
[7:10]

Sekarang tengah mengumpul duit untuk sesuatu yang lebih besar dalam hidup saya. Semoga ianya dicukupkan oleh Allah.

Duit bukannya perlu banyak bertimbun-timbun. Tetapi duit perlu berkat akan membuat kita rasa cukup.

Hidup bukan perlu menjadi mata duitan. Tetapi perlu materialistik untuk menampung kehidupan.

Sekarang ini Mesir bergolak. Dan melalui penceritaan adik saya beberapa hari lepas. Makanan amat terhad, hanya mampu beli roti, maggi dan air untuk menampung keperluan. Emm.. terasa mewahnya kita di Malaysia. Melalui perkembangan terbaru, adik saya telah berkumpul di asrama MARA di sana dan menunggu arahan seterusnya. Semoga semuanya dilindungi.